Романът “Папка “Аутизъм”

2 април, 2020,

Световният ден на Аутизма.

В пика на коронавирус кризата. Всички ми повтаряха:

“Недко, точно сега ли намери да издаваш роман?”

Фейсбук познат
Папка Аутизъм - Корица
Папка “Аутизъм” – Корица

Не знам как се запазих от хорските страхове. Знаех, че тази книга ще излезе на 2 април и нямах никакво намерение да отложа пускането с година.

“Търсенията на Алекс и Теа започват от връзка изгубени ключове в дом за сираци и преминават през поредица объркани роли. Той се оказва и съпруг, и неуспешен началник, и уж любовник, и… баща на дете с аутизъм. Тя – вглъбена в себе си и престорено щастлива съчинителка на измислици, която се забърква в какво ли не, компрометирайки се до почти пълно унищожение.

Романът „Папка „Аутизъм“ разказва за осъзнаването и приемането като спасение. За безпрекословната любов, която не може да бъде разклатена от дефицити.”


Какво казват читателите за романа?

За първи път попадам на български роман, който да вплита в себе си важни социални теми, но по един лек начин, който не го прави тежък за четене. Напротив, беше доста интересно да се проследи, преобразяването на главните герои, а и определено имаха нужда от него.

Из блога “Хаосът на едно Цвете”

Не съм срещала роман, написан по такъв начин. Прочетох го за два дни. Изключително лесен за четене и в същото време, увлекателен роман.

Деница – читател

Финалът беше тотално неочакван. Той предаде на книгата съвсем друг смисъл. Препоръчвам.

Гергана Дикова – читател

Преди да продължим

2020 година се оказа “годината на аутизма“, защото от аутистите се учихме на самоизолация. Странно, нали?

След всички перипетии по създаването на романа, го издадох точно през 2020…

Изглежда, че всяка книга “си знае” времето.

Предлагам ти да поставиш синята (цветът на аутизма) си медицинска маска и тогава да преминем към книгата.

Готово ли е?

Надолу в страницата, ще ти разкажа подробно за дебютния ми роман “Папка “Аутизъм”. Имай търпение!

Откъде и как да купиш романа

Разбира се, ако искаш да се сдобиеш с него, можеш да го направиш по един от следните начини:

Поръчай онлайн от тази връзка. По този начин, можеш да се възползваш от опцията БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА до адрес, избран от теб. Освен това, лично ще разпиша копието ти (ако желаеш). Процесът на поръчване трае не повече от минута. Книгата ще пристигне при теб до три работни дни.

Купи от книжарниците. Ако сте почитател на груповото купуване на книги, романът “Папка “Аутизъм” може да бъде открит в десетки книжарници в страната.

И достигнахме до същината. Приятно четене!

Романът “Папка “Аутизъм” започва с романтичната плажна сватба на Алекс и Теа.

Исках да накарам читателя да влезе в “кожата” на протагонистите. По тази причина, реших да представя събитията в книгата от първо лице, разделяйки гледните точки със символите за мъж ♂ и жена ♀. Героите Теа и Алекс разказват собствените си мисли, споделяйки с четящия всяко свое действие или бездействие; всяко опасение или умозаключение.

Понякога не всичко помислено е за пред хора.

Точно тази екстремна близост с героите, може да те накара да ги заобичаш, да се възмутиш или да останеш в ступор – озадачен. Те са цветни и пълнокръвни; едновременно – и добри, и зли. Всеки човек е и двете, особено когато на показ са неговите вътрешни мисли и съждения. Потънали в злободневието, наскоро вреклите се един на друг – Теа и Алекс, ще се запитат дали имат бъдеще заедно. На преден план ще се появят дълго неосъзнавани неудачи и неизказани думи. Но не думите ще разклатят техните взаимоотношения. Всъщност, причините за разрива ще се окажат – връзка загубени ключове, смъртта на бездомна старица и силните обиди, които стрелят оловно.

Доколко са готови да имат дете и могат ли да преглътнат страховете си, за да изпълнят брачната си клетва?

Алекс и Теа истински ще се разколебаят. Още повече, когато Теа разбере, че Алекс вече е станал баща и то на момченце с аутизъм. От своя страна, Алекс ще се вкопчи в това дете, за да се скрие от неизреченото-забранено в неговия свят. Как ще завърши всичко? Имат ли място дефицитите в живота на недокоснатите от дефицити? И всъщност, дали онова, което изглежда изяснено няма да се окаже една тлъста заблуда?

Тази книга е за човешките взаимоотношения, които могат да се измерят в степените на аутизма. Защото аутизмът не е само медицинско състояние, но и прекрасно би могъл да изясни отношенията между възрастните. Понякога толкова много говорим един с друг. Лъжем, че сме разбрали. Понякога не е лъжа, а заблуда. А накрая се оказва, че думите не стигат. На практика излиза, че недокоснатите от дефицити са аутисти. Неотдавна ме попитаха какво е папка “Аутизъм”. Не е важно какво представлява тази папка, а какво има вътре в нея.

В папка “Аутизъм” слагаме нашите предразсъдъци. И не става дума за модерните отрицания по пол, религия или ориентация. Става дума за предразсъдъците, които ни пречат да чуем другия. Съзнателно или не, заключваме всички думи, неизгодни за нас, за нашето мнение, за нашето разбиране. По-лесно е да оставим нещата “под ключ” – неразбрани, недоизказани, но излизайки прави от ситуацията. И какво се оказва, че нашият свят е заблуда, а истината е старателно “прищипана” от нас между листите в папка. В папка “Аутизъм”.

“Папка “Аутизъм” е психологически, социален и драматичен роман.

Ето и първа глава от книгата:

Не обръщай внимание на жълтите светлосенки, от сканирането са.

Ако все още си любопитен как написах този роман и през какво преминах, за да го издам, не пропускай публикациите в секцията “Папка Аутизъм“.