【Живот в скалите】, Мария Лалева

【Живот в скалите】, Мария Лалева

Оценявам романа “Живот в скалите” на българската писателка Мария Лалева.

Издаден е през 2018 и успява да се продаде в стотици хиляди копия. Дори и към днешна дата се нарежда сред топ заглавията на повечето големи книжарници.

Ревю на книгата по следните критерии – стил на писане, развитие на персонажите, сюжетна линия и развръзка.

За автора

Мария Лалева е родена през 1969 година в гр. Благоевград. Завършва университет със специалност икономика. Издава първата си стихосбирка през 2013. Втората, озаглавена “Не съм ви ближна”, излиза три години по-късно и предизвиква силни отзиви, които изстрелват Лалева. Освен поетеса и романист, Лалева е още продуцент и сценарист. През 2017 година се появява и първият й игрален филм “Дамасцена”.

Лалева е продала само през 2018 година (Живот в скалите се появява през есента) над 10 хиляди копия от “Живот в скалите“, като към днешна дата се съобщава за над 70 хиляди.

За романа

Както е видно от заглавието, събитията в романа се развиват в морския Созопол. Неизлечимо болна млада жена и малкият й син пристигат в града. Там се запознават с останалите четирима персонажи в книгата – Демир, Михаил, Настасия и Луиза.

Стил на писане

Оценка: 8 от 10

Прекрасно разказана история. Изчита се бързо, ако книгата те грабне. Без особена претенция в изказа. Увлекателно поднесена. Лалева ползва доста стар език. Архаично звучащите диалози не ми допаднаха особено, но именно благодарение на тях се пресъздава атмосферата и произхода на образите. Това по-скоро е вметка, която изразява личното ми мнение, а не толкова като забележка към романа.

Решението на авторката да постави сюжетната линия в устата на всеки от героите е изключително интересна. По този начин героите са разказвачите, а читателят вижда през тяхната призма.

Претенциозните цитати

Сред многото критически материали, посветени на “Живот в скалите” се прокрадва идеята, че цитатите са твърде претенциозни. Бих казал, че това въобще не е така. Доста сполучливо са вплетени в завръзката. Ето и някои от любимите ми:

Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.

цитат от романа “Живот в скалите” от Мария Лалева

Любовта е за показване, момиче, не тъгата. За какво са ти тези сълзи, ако нищо не си научила от тях?!

цитат от Живот в скалите

Сърцето е едно и живее сега. То няма памет. Разумът има. Сърцето обича сега. Не вчера, не утре.

цитат от Живот в скалите, Мария Лалева

Развитие на персонажите

Оценка: 6/10

Да бъда честен. Не ми допадна цялостната идеология на героите. Намесването на спиритуални и духовни вярвания хич не ме спечелиха, но проблемът не е в книгата, а в това, че нямам отношение към тях. Например дарбите на баба Настасия, които залитат към свръхестественото. Никога не са ми били слабост романи, които клонят към окултното.

Героите притежават и достойнства, които бих споменал: не са безгрешни, не са напудрени, а съвсем обикновени. Допускам, че именно тези качества се харесват най-много на феновете на книгата.

История на романа

Оценка: 6/10

Любопитна за четене, но не достатъчно атрактивна за моя вкус. Така бих определил историята в “Живот в скалите”. Както много ревюиращи предупреждават – “четете ако сте на вълната на “Живот в скалите”. Твърде далеч съм от нея, но ми беше интересно да проследя завръзката.

Развръзката на романа

Оценка: 8/10

В някои книги героите не успяват да надградят себе си. Остават същите или нямат развитие. Е, “Живот в скалите” е своеобразен речник на мъдростта. Именно чрез нея, героите претърпяват своите житейски уроци.

Препоръчвам ли книгата?

Да. Въпреки че пак предупреждавам, че трябва да си на вълната на “Живот в скалите”. Ако харесвате мистиката, притчите, мъдростта, а и търсиш отговори – ще ти допадне. В тон с честността – никога не бих посегнал към “Живот в скалите” ако не беше толкова силно промотирана и разпространена сред читателската общност у нас.

Оценката от горните модули е 7. Но добавям цяла единица за корицата и цялостната концепция и страниране. Много добре направен и продаваем книжен продукт.

Крайна Оценка: 8/10