Шоуто на Народното събрание

Шоуто на Народното събрание (не много актуална прогноза)

Много обещания ще прозвучат от сградата на Народното събрание. Много псувни. Много нападки. Всеки ще бъде срещу всеки. Но това не е типично само за 46тия Парламент. Светът се върти, събитията се повтарят, само изпълнителите се различават.

Докато измъчено опитват да съставят кабинет, лесно можем да предвидим поведението на партиите. Пиша тази публикация в началото на август, сигурно ще я прочетеш месец по-късно, но всичко е точно.

ГЕРБ традиционно ще седи в ъгъла, но ще опита да покаже, че е опозиция, а не изолиран политически субект. Ще правят напук на евентуален кабинет. Ще бъдат прави, защото ще се възползват от всички слабости, които намерят у противника, а противникът е много податлив на грешки.

ИТН ще продължават ….и така нататък… с поредните издънки. Ще се правят на диалогични, но тази игра на политика по-скоро ще ги премаже. Те нямат кадри и винаги ще налагат компромисни лица в името на това да съставят кабинет. Ще искат подкрепа за собствен Министерски съвет, но в същото време ще получат кръгла нула, защото нито са надпартийни, нито са достатъчно убедителни кандидатури, нито ще са проводник на промяна.

ДБ или както е модерно да ги наричат в интернет ДеБъ, ще бъдат първите, които ще се оттеглят от подобен съюз. Ще подкрепят съставянето на правителство и само след няколко седмици или месеца ще си плюят на петите. Това е доста стандартно поведение на “столичната десница”. Последният пример беше с РБ преди 5-6 години.

ИБНИ ще се закачат за всеки клон. Те са толкова малки, че ще бъде ужасно да се явят на нови избори, защото единствени от така наречените партии на промяната реализираха спад от над 15 хиляди гласа на последните избори, или около 10-15% от общия им резултат.

БСП ще потъват още, защото нямат правилен ход. От едната страна са ИТН, които откраднаха съществена част от гласоподавателите им и несъстоятелността на подобна идея – БСП да ги подкрепи при съставяне на кабинет в сговор, от другата са новите избори, които съвсем ще ги закопаят. Така че БСП могат само да бягат от избори, да се надяват на грандиозен провал на хората на Трифонов и да се съгласяват търпеливо с всичко.

ДПС ще седи в неутралитет докато не станат необходими за гореща подкрепа. Бутоните на кворума няма да зациклят, но подкрепата по политики бързо ще се фрагментира. ИБНИ и ДБ са доста хлъзгави партньори, да не кажа, че изобщо не са надеждни, а само БСП няма да е достатъчна на ИТН, за да се задържи във властта. По тази причина ИТН покани ДПС на първоначални разговори, за да си гарантира евентуална мощ при случай на критичност. За момента ДПС седи като изолирана от останалите, но само докато ДБ не свали доверие към партията на Слави Трифонов.

Междувременно има възможност ИТН да не се справят с излъчването на нов кабинет, мандатът да стигне до БСП и те да репликират състава на служебния кабинет. По-важното е, че само ДПС биха склонили да подкрепят подобна комбинация. Ако някоя от партиите на протеста се осмели, това ще бъде ритуално убийство за тях. Да си кажем, че ще бъде смешно, но пък епично сгромолясване на здравите нерви.

Тъй че… ИБНИ, ДеБъ, дайте този щанс, за да продължим ИТАКАНАТАТЪК.