Цитати за уважението

Цитати за уважението, които трябва да помним

Уважението и личностното развитие

Можеш да уважаваш някого, само ако си в мир със себе си. Да цениш качествата на отсрещния човек означава, че цениш своите собствени достойнства. Често търсим у другия, това което самите ние притежаваме като личности. Ако не умеем да отдадем почит, по всяка вероятност, не сме дорасли!

Намериш ли уважение – намерил си себе си. Показваш ли неуважение – загубил си се, преди да си се намерил.

Из романа “Папка “Аутизъм”, ГЛАВА 3: “Онези малки, но катастрофални грешки”, автор Недко Недков

Когато губим уважение към някого

Случвало ли ти се е да уважаваш някого и когато го опознаеш по-добре да се разочароваш? След това изпитваш яд, че си го подкрепял. Може би, трябва да помислиш дали не си прекалено наивен/а.

Колкото по-близо държиш до себе си един човек, толкова по-бързо уважението към него – или ще се увеличи, или ще се стопи.

цитат за уважението от Недко Недков

Хората сме такива – различни! Колкото и да си пасваме с някого и да го уважаваме, заради принципите и идеалите му, гарантирам ти, ще се намери поне едно различие, което дотолкова няма да можеш да пренебрегнеш, че с лека ръка би прекъснал всякакъв контакт.

Понякога губим уважението на някого, защото прекалено много говорим. Затова, отваряй си устата само, когато е наложително.

цитат на писателя Недко Недков

Когато искаме да припечелим уважението на околните

Колко често ни се случва да водим чужди битки и да преследваме каузи на някого другиго? И това, само, за да извоюваме уважението на околните. Колко важно е да сме пичове, да ни правят евала? Така сме устроени, че сме склонни да пренебрегнем собствените си принципи, за да се харесаме на околните. Но в тази луда надпревара губим достойнствата, които сме градили през целия си живот.

Докато се борим за уважението на другите – губим, ден по ден, частица от себе си, докато от нас не остане нищо достойно за уважение.

цитат за уважението от автора на романи Недко Недков

Още есенции може да откриете в рубриката “Цитати“.