Френски музикален комплот - струва си да чуеш тези песни!

Френски музикален комплот – струва си да чуеш тези песни!

Френските шансони отдавна са се превърнали в неактуални, поне в очите на новите поколения. Ако трябва да направим асоциация с нашата действителност – статутът им е приравнен до този на нашата естрада.

Добре дошъл в поредната публикация от поредицата музикални комплоти – като в нея обръщаме внимание на най-интересното от регионалната музика. Този път фокусът е към Франция.

Ако не си разбрал, френският език, култура, та и музика са ми на сърце, така че нямам търпение да ти изредя любими песни.

Black M – Sur ma route

Седем години от този неувяхващ хит и все така свежо звучащ и в днешния ден. Ако до сега не си попадал на френска музика или си представяш някакви остарели шансони, то, направо си в грешка. От десетилетия най-популярните изпълнители във Франция са чернокожи. Повечето от тях са рапъри, но и от по-долните предложения ще разбереш, че има доста големи изключения.

Maître Gims – Brisé

Maitre Gims или просто Gims има толкова много хитове, че на която и от много гледаните в тубата песни да попаднеш – няма да е загуба. Той е едно от водещите имена във френската музикална индустрия от доста време насам. Причината да избера точно тази песен е заради богатия вокал, който се помни от първо слушане и няма омръзване.

Soso Maness – Petrouchka (Clip officiel) ft. PLK

Франция е прекрасен пример за приемственост. Както от етническа гледна точка, така и от жанрова. “Калинка мая” на френски – при това се превърна в един от популярните хитове напоследък. Това ми напомни и на френската версия на “Сен Тропе” на Азис, която бе направена от изпълнител с алжирски произход и румънския Флорин Салам. Подобни експерименти и кавърчетосвания са по-скоро изолиран случай.

Bande Organisée – Sch / Kofs / Jul / Naps / Soso maness / Elams / Solda / Houari 

Ако се чудиш как звучи чистият рап във Франция – може да видиш колаборацията от най-популярните хип-хоп звезди, която се оказа най-успешната песен във Франция за 2020.

Kendji Girac, Soprano – No Me Mirès Màs

Kenji Girac изгря във френски музикални реалити формати (The Voice…). Заедно с китарката веднага се отличи и буквално за месеци получи златен шанс за кариера. Той е ром от испанската част на Франция. Изпълнителят направи изключително силна поредица от популярни песни, сред които и тази която подбрах. Повечето носят привкуса на испанската циганска музика, но и модерният стил на един младеж. Може би ще се изненадаш, че е само на 25. Струва си да се заслушаш в първите му парчета Andalouse, Gitano и други.

Marwa Loud – Bad Boy 

Всяка себеуважаваща се държава трябва да има по една пухкавела в музикалната си гилдия. Песента Bad Boy излезе от пределите на Франция, не бих се учудил да си я чувал и по бг радиата.

От по-новите й песни можеш да преслушаш Bimbo.

Imen Es – Essaie Encore

Следва типичната арендби радио песен, която би чул ако попаднеш в Париж, да речем. Не е нещо претенциозно, но става за фонова музика.

M. Pokora – Tombé 

Помниш ли Мат Покора? Той се прочу у нас в периода 2007-2010, когато правеше звукозаписи с един от най-известните продуценти – Timberland. Песни като Catch me if you can и Dangerous се превърнаха в световни хитове и те не подминаха България. Дори M Pokora имаше концерт у нас. Сигурно забелязваш, че написах по различен начин псевдонима му – това е така, защото още след първия си албум е бил принуден със съдебно решение да не използва Matt Pokora, тъй като вече имало певица със същия артистичен псевдоним в родината му. В днешни дни той е едно от най-добре развитите поп имена на френската сцена. За съжаление, вече създава музика само на френски, но пък графикът му с концерти е препълнен. По мое мнение, нищо от издаденото от него в последните 10 години не ми е кой знае любимо.

SCH – Crack

За да покажем, че френският рап не е напълно обладан от чернокожи, алжирци, тунизийци и мароканци, чуй това парче. SCH е най-популярният бял рапър в страната, може би, защото има немски корени по бащина линия ;).

JuL – Alors la zone

Обвиняваме нашите звезди в тежка злоупотреба на аутотюн, но само чуй какво правят другарите французи. Jul е френски рапър от Марсилия. Също може да бъде поставен в списъка с големите рап имена, че и бял, при това, за него не е известно да има други освен френски корени.

Joé Dwèt Filé – Jolie madame (Clip officiel) ft. Ronisia

И тъй, стигнахме и до връзка с Хаити. Чернокожият рапър Joé Dwèt Filé живее във Франция, роден е в държавата, но има доста очевидни родови отклонения. Мацката е просто един готин вокал, за който не успях да намеря почти никаква инфрмация, освен че съществува.

DADJU, ANITTA – Mon soleil

Прясно, прясно от 2021. Това е дует между бразилската топ звезда Анита и французина Dadju. Считам, че песента ще ти допадне, защото е правена да очарова от първо слушане. Регетон, мъничко, само.

David Guetta | United at Home – Dubai Edition

И да, тотално прочулият се DJ в цял свят – David Guetta е баш французин. Той има толкова много EDM хитове на хитовете, че не можах да избера някоя по-готина от другите. Всичките са cool. Затова се наслади на “ковид” шоуто му на покрива на не знам-колко-висока сграда в Дубай.