Трябва ли необразованите да имат право на глас?

Трябва ли необразованите да имат право на глас?

Много се радвам. Трябва да забранят със закон. Лица които не могат да четат и нямат елементарна култура и образование да не припарват до урни!

цитат от интернет

И кой ще прави оценката можеш ли да четеш? С дипломи ли ще влизаме в секциите и как завършеното образование ще гарантира, че не сме корумпирани, глупави, незапознати? Хора с дипломи – много! Как ще я оценяваме тази “елементарна култура” – нещо критерии имаме ли заложени? Или на комисия ще минава всеки преди изборите и който не е удобен – ще бъде заличаван от списъците? За мен подобно предложение е безумно… откъдето и да го погледнеш.

Познавам необразовани, но хора с мнение.

Проблемът е в ценностната система, а не в наличието или отсъствието на диплома. Ако си живял в гето, с подобни типове на мислене – много ясно, че ще вземеш парите. Но това не е валидно само за ромската общност. Има много българи, които са ОК с това да вземат пари в замяна на гласа им. И тук можем да дадем стотици примери за корупция – от техническия преглед на автомобила, през подкуп към КАТ, през работа без осигуровки (или частични).

Хората, които извършват корупция по ниските етажи – въобще не я наричат корупция, а “оцеляване”, оправдават я с глупави лозунги от типа “такава ни е държавата” и т.н. Същите хора гласуват.

Нали разбирате, че един ПИЧ, щото си мисли, че е такъв, ще подкупи служители на КАТ при проверка и след това ще го играе света вода ненапита… Като отиде на избори – ще възпроизведе същото ниво на ценности. Дали през продажба на глас или ще се асоциира с най-голямата мутра (Божк, Цвет, прочее), няма значение. Разбира се, че има едни 10-15% от населението, които са неграмотни, но условието “да има диплома” не е работещо. Че аз имам съученици дето им писаха тройки по БЕЛ, едвам завършиха, а след това се дипломираха в университета със специалност Българска филология.

Платеният вот няма кой знае какво значение.

Ако е 10%, разпределен между 10 партии… щото всички купуват (!гарантирано), просто е нищожен. За да се намали влиянието, трябва работа по ценностите на обществото, а не по разнородни ограничителни мерки. Просто няма как, по каквито и да е критерии, да ограничиш гласуването. За да имаш право на глас е достатъчно да притежаваш българско гражданство, лична карта, навършено пълнолетие. Тъжното е, че вече са изпуснати поколения, които са били възпитани в средата на “аз не крада, вземам си, защото и другите го правят”, “принуден съм да работя в сивия сектор” и всевъзможно други оправдания, за да извършваме корупция ежедневно.