Ревю【Тяло под роклята】, Галин Никифоров

Ревю【Тяло под роклята】, Галин Никифоров

Рецензия на романа “Тяло под роклята” на българския писател Галин Никифоров.

Издаден е през 2018 от издателство “Сиела”.

Ревю на книгата по следните критерии – стил на писане, развитие на персонажите, сюжетна линия и развръзка.

За автора

Галин Никифоров е български писател, роден през 1968 година в гр. Добрич. Има завършени инженерно и икономическо образование. Издава първия си роман през 2003. Автор е на романи и новели. Издава с едни от най-авторитетните издателства – Сиела и Жанет-45.

За романа

“Тяло под роклята” е история за изкуплението. Борис е самотник. Половината на едно цяло. Когато сестра му претърпява катастрофа, остава прикована между смъртта и живота. За нея няма бъдеще. Борис не може да загуби своята половина, затова е решил да я изгради наново. Романът е изпълнен с брутална невротичност, объркани норми за добро и зло. “Тяло под роклята” ще успее да те разтърси и отврати.

Стил на писане

Оценка: 5 от 10

Характерни за романа са поетичността на изразяване, умалителното говорене и сравненията.

Бих могъл да кажа, че стилът е леко претенциозен. Могат да бъдат открити редица озадачаващи сравнения като “флашки, подредени като бобчета“, които приличат повече на опит за оригиналност, отколкото да допринасят за по-голяма убедителност. Просто нахвърляни случайни сравнения, без връзка с текста. Именно те превръщат книгата в една идея по-трудна за четене.

Умалителните се прехвърлят от героите към разказвача, дори когато става дума за “порастналия” Борис, което също според мен е слабост. Като цяло “поетичното” говорене дава на романа сантименталност, романтизъм, които добре лежат на натурата на протагониста, но и леко дразни.

Не съм чел друго от Галин Никифоров и нямам идея дали това е запазената му марка, но не ми допадна стила.

Уточнявам, че е лично мнение. Стилът импонира добре на Борис и неговата натура.

Развитие на персонажите

Оценка: 7/10

Персонажите са добре изложени, цветни и сложни. Борис е любопитен образ. Тематиката е толкова рядка и особена, че няма как да не поздравя автора за идеята. Може би ми липсваше повече дълбочина за другата половина – сестрата на Борис.

История на романа

Оценка: 6/10

Историята е демонична. Дотолкова, че е способна да те отврати. Сцени на гнусен секс, особени ментални отношения и криминални деяния – ще те накарат да мислиш дълго след като прочетеш “Тяло под роклята”.

Авторът Галин Никифоров е успял в дълбочина да разгледа въпросите за транссексуалността, както и да приложи познанията си в различни сфери от живота. Личи си, че е вложил много усилия в предварително проучване.

Озадачи ме твърдението, че съществуват “25 разновидности на сексуални ориентации“. Останах с убеждението, че авторът не прави разлика между “сексуална ориентация” и “сексуална идентичност”.

Генерално историята е убедителна, различна и предизвикваща любопитство.

Развръзката на романа

Оценка: 7/10

Въпреки горните дребни несъвършенства, смятам че развръзката е достоверна и налице е така необходимото за протагониста изцеление.

Препоръчвам ли книгата?

Да. Особен сюжет. Особени персонажи. Особен стил на писане. И въпреки особеностите си струва да се “гмурнеш” в света на Борис.

Крайна Оценка: 6.5/10