Ревю【Гората】, Харлан Коубън

Ревю【Гората】, Харлан Коубън

Рецензия на романа “Гората” на американския писател Харлан Коубън.

Издаден е през 2007. Разпространява се за българския пазар от издателство “Колибри”.

Ревю на книгата по следните критерии – стил на писане, развитие на персонажите, сюжетна линия и развръзка.

За автора

Xарлан Коубън  е роден през 1962 г. в Нюарк, Ню Джърси. Автор е на десетки романи. “Не казвай на никого” пък е екранизиран и е многократно награждаван. Продал е над 60 милиона копия по цял свят, а книгите му са преведени на 43 езика, повечето от които бестселъри.

За романа

Пол Коупланд, наричан от всички Коуп, изпълняващ длъжността областен прокурор на област Есекс в щата Ню Джърси, и Люси Голд, неговата отдавна изгубена, но незабравена любов от летния лагер преди двайсет години, продължават да са преследвани от кошмарите на онази съдбовна нощ, когато се скриват в гората, за да се отдадат на страстите си, докато четири от поверените им лагерници, в това число и малката сестра на Коуп, бягат в същата гора и стават жертва на серийния убиец Летния касапин.

Макар вниманието на Коуп като прокурор да е погълнато от делото на двама богати студенти-изнасилвачи, то рязко се измества в друга посока, когато една от жертвите от онова лято, чийто труп така и не е бил открит, внезапно се оказва току-що застреляна и така хвърля сянката на съмнението върху официалната версия за онова старо дело. Действията на Коуп през страшната нощ също попадат под лъча на прожектора, когато високопоставените бащи на изнасилвачите започват да изравят скелетите на миналото, за да го принудят да се откаже от съдебното преследване.

Стил на писане

Оценка: 9 от 10

Прекрасно написан роман. Нямам никакви забележки. Добре структуриран, с ясна фактология и развита сюжетна линия. Непретенциозен откъм ползвания език. Но понякога обикновения изказ е достатъчен. Още повече, когато говорим за трилър.

Развитие на персонажите

Оценка: 10/10

Погледнати от всеки ъгъл, героите са чудесно построени. Макар на моменти да си казвах, че нещо липсва, точно след няколко глави, авторът опровергава опасенията ми.

Авторът не се е забил само в представянето на основната сюжетна линия, но и детайлно ни въвежда в света на областния прокурор Коуп – от естеството на работата му до личния му живот.

История на романа

Оценка: 10/10

Достатъчно добре разказана история, която поддържа необходимата за жанра тяга. Коубън жонглира между героите и техните взаимовръзки възможно по най-убедителен начин. Освен старата криминална картина в гората, която отново се завръща в живота на Коуп, се завихря и допълнително дело срещу двама студенти-изнасилвачи, чрез което се въвежда читателят в същината на прокурорската работа на главния герой.

Развръзката на романа

Оценка: 9/10

Нужните заключения са налице. Коубън развива интригуваща съдебна драма със запомнящи се герои, семейни тайни, както и надживяла годините любов. Романът още засяга темите за грешките и предателствата.

Препоръчвам ли книгата?

Да. Един от най-хубавите романи в жанра, на които съм попадал. Трудно ще се сдобиете с книгата, тъй като в повечето книжарници е с изчерпана наличност, но можете да я слушате в Storytel.

Крайна Оценка: 9.50/10