Психичното развитие на личността

Психичното развитие на личността

В първите няколко години от раждането, човешкият вид е напълно неразвит и неспособен да оцелява самостоятелно. Смята се, че в този отрязък, възприема света основно чрез инстинкти. Това донякъде е вярно, но доста доклади твърдят и друго – че психичното развитие на личността се изгражда още в корема на майката.

Не съм сигурен доколко ембриона или бебето могат да чуват в околоплодните води, но изглежда е достатъчно чувствително, за да реагира на емоции на майката. А и тук трябва да добавим физическия контакт, движенията.

Всичко в съзнанието ни е химия. Начинът, по който мислим е сбор от реакции на организма. Затова психичното развитие започва с първото вдишване, че дори и преди това.

Личността е особена дума, която се изпълва със съдържание до края на дните ни. Учим се безкрайно и личността се оформя всеки път, когато изпадаме в непозната територия на случване.

Така излиза, че психичното развитие на личността е с продължителност – един цял живот. Разбира се, основата я изграждаме най-вече в подрастващите години, когато най-активно изследваме себе си и околния свят.

Има доста литература за периодите на изграждане при малките деца, след това в юношеските години. Всъщност изобщо не е предизвикателство пръкването ни на тази земя. Истинското приключение е да преживеем толкова, че в зряла възраст да бъдем сравнително цели психологически, с не толкова натрупани травми, които да ни позволят да се възпроизведем или да бъдем щастливи със себе си.

С приключването на физическото развитие, не завършва и психичното развитие. То продължава.

Никога не подценявайте растежа на личността. Този период е много по-важен от задоволяването на първичните нужди на децата ви.