Прогноза за предсрочни избори 2021

Прогноза за предсрочни избори 2021

То стана традиция да излагам прогнози за какво ли не.

Казват, че няма да се промени много след предстоящите Парламентарни избори 2021. Само че позволи ми да извадя ехидната усмивка. И друг път сме гласували начесто и нашата избирателна роля винаги е променяла нещата и то по особено интересен начин.

И този път очаквам изненади.

Колко партии ще влязат във властта?

Сигурно мнозина се питат. Аз пък, както винаги, съм наопаки. Като цяло съм песимист дали ще се излъчи управленски мандат като резултат от предстоящите предсрочни избори.

Най-вероятната комбинация е … еднопартийна. Разбирайте, Има такъв народ да излъчи техен кабинет, с експертни лица от така наречените партии на промяната, да бъде явно подкрепен от ДБ и ИМВ, но да няма коалиционен сговор. Златният пръст на БСП ще се активира понякога.

И все пак бих споделил някои прогнози.

Вотът на малките отива при големите

Донякъде този вариант ми е по-слабо вероятен. Например, “Изправи се! Мутри вън” имат потенциал да останат под чертата. Първоначалният тласък по посока – нагоре – след изслушванията и уж скандалните разкрития, отдавна се замести от скептицизъм и недоверие. Както е видно, темата се затвори и в момента изглежда така сякаш сме били свидетели на клюкарски напев, отколкото на фактически смислена борба срещу корупцията по високите етажи. Не се доказа нищо. Да не прибавяме факта, че именно кандидат на ИМВ за народен представител беше сгащен да урежда гласове. Та, какъв носител на промяна може да бъде Мая Манолова, която нека напомня предложи Пеевски за шеф на ДАНС, направи аферата – Костинброд, беше няколко мандата депутат от БСП и накрая обмудсман с любезната помощ на ГЕРБ?

Видяхме пореден бизнесмен, който да признава вина, че е раздавал рушвети насам-натам. Говорим за Илчовски.

Видяхме и несполучливите опити на Корнелия Нинова да привлече старата политическа активистка Татяна Дончева. В устрема си да излее жлъч срещу БСП, втората обяви, че не се е случила договорка помежду им, защото от червената коалиция не са й предоставили избираеми места. Един вид при Мая Манолова ще получи възможност да влезе в НС.

Толкова за токсичния тандем със звучното име “Изправи се! Мутри вън”. Наистина няма да се учудя да свалят общия си брой гласове.

Доколко това е добър сигнал за избирателите на ИМВ?

Вероятно скандалното купуване на гласове от “принципната” коалиция няма да има значение за твърдите избиратели им, но до голяма степен бе лош знак пред евентуално разширяване на подкрепата. Затова по-скоро смятам, че ИМВ има потенциал да губи, отколкото да печели гласове.

В този смисъл няма да се учудя част от подкрепата за партията на Мая Манолова и останалите стари муцуни от коалицията да се разпредели между “Има такъв народ” и патриотичната коалиция около ВМРО.

По-възможен рецепиент би била партията на Слави Трифонов, защото тя е основният и най-голям антиГЕРБ фронт.

Нищо чудно феновете на “Възраждане” да припознаят Патриотичната коалиция (ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ), като вече управлявала страната. За момента позициите на втората относно Македония и запазване на традиционните семейни ценности най-вероятно ще изиграе фундаментална роля за влизането им в 46 НС. Като потенциален проблем виждам – невъзможността на БГ патриотите да привлекат младите избиратели, които традиционно са по-бунтарски настроени.

Ако кампанията не е била достатъчно убедителна за една от двете, ще сме свидетели на деление на този вот и вероятно едната ще остане значително под четирипроцентовата бариера. Трудно е да се прогнозира коя ще съумее да издърпа “патриотичния вот“. Механичното броене на предходните резултати на Воля, НФСБ и ВМРО със сигурност няма да сработи. Нека напомним, че Има такъв народ, а дори и ИМВ също имат потенциал да привлекат същата аудитория.

Може би левите ще подобрят резултата си

Междувременно забелязваме много малки формации да паразитизират в по-големи тела. В коалицията БСП за България се намърдаха леви формации, които дори не сме чували, но по всяка вероятност това ще повиши техния резултат. Очаквам по-силна мобилизация. Нищо чудно да се приближат екстремно близо до “Има такъв народ“.

Според мен слабите резултати на БСП от априлските избори бяха следствие от ниската готовност за подкрепа. Социолозите определяха лявата коалиция така или иначе за втора политическа сила и масовият избирател не допускаше, че това може да не се изпълни.

На този предсрочен вот Нинова ще впрегне всички възможни сили, за да увеличи поне символично изборния си резултат. Дали ще се получи? Дали машинния вот няма да откаже техните избиратели, които както знаем продължават да са по-възрастните хора?

Според мен посланията на левицата са добре подкрепени, а и изявени, кампанията им върви стабилно. Дори забелязам, че идеите на БСП бяха най-добре развити в протежение на кампанията.

Незабележимите десни

Демократична България остана в периферията на политическите събития след проведения вот през април. Скандалните “разкрития” за корупция, в които бяха обвинени бившите управляващи от ГЕРБ, остана запазена марка на “Изправи се! Мутри вън“, а и на служебния кабинет, излъчен от Румен Радев.

Изтърканата плоча за оставка на Гешев и реформи в съдебната система далеч не са сред темите на деня, а ако някой е яхнал тази вълна, това е Възраждане. По този начин “дясната” коалиция около Христо Иванов се изгуби като потенциална антиГЕРБ алтернатива, която да е бенефициент на исканата промяна. За съжаление по време на кампанията на ДБ забелязах повече его, отколкото конструктивно представяне на приоритети. Не липсваха изявления, че само те можели да проведат дадени политики. Само те знаели как. Само те били гарант за стабилно правителство. Това може би е реторика, приятна и галеща ухото на интелектуалците, но по-скоро би отблъснала генерално избирателите.

Тъй като столичният вот е строго затворен, вероятно те ще успеят да спасят (запазят) голяма част от него. Когато се подиграваме на избирателите на левицата, е редно да направим същото и с бедния “син” електорат, който гласува също под строй за първите самопровъзгласили се за дясна алтернатива.

Този странен “десен” проект, с преобладаващи цветове зелено и лилаво, получи 300 хиляди гласа през април. Моята преценка на ситуацията е, че ще се свие до 250-270 хиляди. Ще се изненадам ако запази или увеличи подкрепата си. Това би било огромна промяна у този таргет, защото винаги десният избирател е бил труден за убеждение – първо да гласува. Не се сещам за случай, в който на повторни избори столичната десница да е увеличила активността си. Така че загубата от въпросните 30-50 хиляди гласа ще е изцяло заради недостатъчната мотивация, а не толкова като отлив на избиратели.

Не мисля, че Демократична България има каквито и да е възможности да добие периферни гласове.

Драмата при ДПС

Дали машинното гласуване ще се отрази на неуките избиратели в турските секции? Както знаем тамошното население не чете на български особено добре. Дали ще се отрази негативно на резултата на ДПС?

Според мен от партията са осигурили поне членове на комисии, които да спомагат, така както се случи на 4 април, когато попълваха декларации вместо избирателите и т.н.

Какъвто и развой да има в Турция, оттам пристигат традиционно под 50 хиляди гласа или около 1-2%. Не ми се вярва да има драстичен спад на резултата на ДПС. Струва ми се реалистично да запазят четвъртата си позиция.

Ядрото на ГЕРБ

Твърдият електорат на ГЕРБ вероятно ще преповтори гласуването си от предходните избори. Всички скандали имаха за цел не да разклатят избирателите на ГЕРБ, а да отблъснат евентуален периферен вот за коалицията и да запязат антиГЕРБ реториката.

Предполагам, че гласовете за ГЕРБ-СДС ще продължат да ерозират, но не с достатъчно темпо, за да остане втора. Очаквам поне 2-3% разлика с втория.

По-притеснителното е, че която и от страните да победи, тя няма да може да обяви нов кабинет. Поне не и такъв, че да управлява самостоятелно или поне без участието под някаква форма на партии на промяната.

Няма да стане без златния пръст на БСП и(ли) ДПС.

Има такъв народ, ама дали има такава партия

ГЕРБ беше много близо до натрупване на странична подкрепа, след като ИТН отказаха да съставят кабинет. Но всички политически трусове след това затвориха тази страница. Хората имат три дни избирателна памет.

От друга страна хората на Слави излязоха чисти от цялата мръсотия, която се изля след 4ти април. Тъй като мълчаха, медиите не им задаваха въпроси. А когато се нанишаваш имаш по-добри възможности да минеш леко, без да те шамаросат по погрешка.

Тази тактика ще даде добър резултат, мисля. Първо: избирателят вече не помни, че Слави не се появи в НС нито веднъж. Второ: избирателят вече не помни, че Слави не реализира дадения от президента мандат. Трето: останаха единствените чисти, неопетнени играчи в политическия живот след мръсната компроматна война между всички останали.

ИТН вероятно ще повиши доверието с малко.

Те загубиха избирателите, които гласуваха за тях по емоция, надявайки се на “новия месия“. Вероятно това са около 10-20% от изборния резултат на партията на Слави или около 50-100 хиляди гласа. Част от тях предполагам няма да гласуват на предстоящите избори, а остатъкът ще бъде разколебан и нищо чудно да се прехвърли на предходен избор.

От другата страна ИТН ще продължи да трупа гласове от чужбина. Все пак се направи достатъчно, за да отчетат важността на българите извън границите на страната. За тях ще има повече секции, а те винаги са предпочитали да гласуват за новите алтернативи. Същата аудитория години наред подкрепяше ГЕРБ. Но както видяхме в чужбина гласуваха 30% повече избиратели на 4 април. Дори да продължи активността в същата процентност, оттам ще пристигнат около 250 хиляди гласа в най-добрия случай (което ще е рекордно много по принцип). Знаейки, че за ИТН гласуват около 30% от всички, вероятно те ще успеят да приберат допълнителни 20-30 хиляди гласа оттам.

В допълнение ИТН се легитимира сред избирателите като най-силната антиГЕРБ партия. Това значи, че нищо чудно загубите на малките – ДБ и ИМВ – да са в тяхна полза (може би актив от още 20-30 хиляди гласа).

Въз основа на всичко казано очаквам Има такъв народ да постигне около 550-600 хиляди гласа, с което да приближи 19-20% изборен резултат.

Като добавим издънката на ИТН да излъчат кандидат за кмет в Благоевград, който е бил заместник-кмет на Петрич от ГЕРБ, може би част от периферията бавно започва да изгражда мнение за партията на Слави като обвързана със статуквото.

От друга страна, това че ГЕРБ не отиде на балотаж с Има такъв народ бе по-скоро в полза на доскорошните управляващи, защото фактически Има такъв народ не влязоха в пряк сблъсък с ГЕРБ. Балотажът се оказа между БСП и Има такъв народ. Несъмнено победата на вторите им дава паритет и ще стегне окончателно решилите да гласуват за тях.

И така, моята експресна оценка, месец преди изборите е:

  • ГЕРБ – 23-24%
  • ИТН – 19-20%
  • БСП – 16-17%
  • ДПС – 10-11%
  • ДБ – 9-10%
  • Патриотична коалиция около ВМРО – 4,5-5,5%
  • ИМВ – 3,5-4,5%
  • Българско лято – 2,0-3,0%
  • Възраждане – 2,5%-3,5%

Не вярвам машинното гласуване да откаже критична маса хора или пък да ги обърка. Функционално неграмотните едва ли са повече от 2-5%. А и те ако са толкова зле, ще цъкат наред и ще съсредоточат гласовете си към всички партии.

Като възможна избирателна активност – очаквам под 50% със сигурност.

Освен отпускарския сезон, страхът на хората от машините, както и умората от ежедневно облъчване със скандали, манипулации, спекулации, ще намалят изборната активност.

Залагам на 45,5%-46,5%