Преброяване 2021 и защо хората не одобряват

Преброяване 2021 и защо хората не одобряват

Привикнахме с провалените опити на институциите да предоставят модерни платформи. Ако трябва да съм честен системата за Преброяване прилича на стар динозавър. Може би се ползва стара, ненадградена платформа от предходното електронно преброяване. И това би било грешка. За десет години способите за опазване на сигурността драстично са се променили.

Защитата не е на ниво

Системата не позволява вход от чужбина и това е прекрасно. Но изглежда това ограничение се е появило след няколко злощастни дни, тъй като имаше прессъобщение, че хакери от европейски страни са “задръстили” сайта с фалшиво натоварване.

Къде са captcha валидациите? Защо се разчита на регистрация с потвърдителен мейл? Има много по-лесни начини за ограничаване на достъп от неясни люде, които могат да струват пари, но ще са по-ефективни.

Защитата не е най-критичният проблем.

Въпросникът е абсурден

Въобще волеизявленията са абсурдни. Всеки може да посочи невярна информация за себе си и за домакинството си. Дали някой ще си направи труда да обработи въпросник по въпросник, за да прихване подобни откровени лъжци?

Те и въпросите са такива, че предполагат гаври. “Грамотен ли сте“? Що за въпрос? Ако съм неграмотен ще попълвам ли електронна форма, ще отговарям ли на питанки? Просто е несериозно.

Там някъде се появи и карта. Нали, вписваш си адреса по местоживеене и се зарежда карта, на която да сложиш пинчето, да отбележиш. И на това пародийно изображение, което се зарежда със сто зора, почваш да търсиш улицата си и да се ориентираш по бялото пространство. Няма очертани блокове, сгради, каквото и да е. Само изброени улици. Потресаващо.

И нека да стигнем до… най-важното. Имам ли хладилник? Телевизор? Драги, това е тотално безсмислена статистика. Какъв е смисълът да правим моментна картина. Първо: мога да излъжа. Второ: може пет минути след като съм завършил анкетата – хладилникът ми да се счупи.

Питат още къде работя. Какво работя. НАП и НОИ знаят. Ако не знаят – да се справят с нелегалните работещи. Не че някой, който е в сивия сектор ще си признае, ако на това се възлагат надежди.

Какво цели преброяване 2021?

Да преброи малолетните? Това ли е начинът? Според мен общините трябва да водят тази статистика. В кое домакинство колко и кои хора живеят. Не веднъж на десетилетие да се очакват фалшиви волеизявления.

Някакви хора се чувствали като “самарянци”, “извънземни” и прочее. Това е подигравка. Какво би станало ако 10% от населението напише подобни авангардни отговори? Ще излезе, че 10% са от етнос “Други”, а това не е вярно.

Че то социологическо проучване на етническата карта на страната ще е по-вярно от това Преброяване.

Нека да спомена минали резултати от 2011, с които да затворя темата. Според тях в град Левски живеят 380 роми (населението на града е около 9-10 хиляди и най-малко 40-50% са роми). Левски е известен с фразата: “ЖП гара Левски – пазете багажа“. Същата статистика се наблюдава и в моя роден Павликени или в големи квартали с основно ромско население. По статистика от 2011 само 4,8% са се самоопределили като роми.

Разбирам гнева срещу Преброяване 2021

Критиките са основателни. Недоверието също. Данните са изопачени и изкривени. Дали онзи, който ги обобщава е виновникът или анкетираните са лъгали – има ли значение? След като тази формула на преброяване е неработеща и не представя коректни данни, напънете малко сетивата си и помислете върху други варианти.

Естествено, удобството на фалшивите данни е голямо. Какво би станало ако в един ден осъзнаем, че сме се стопили драстично, че избирателната активност не е 50%, а може би 70%. Че ромското население е поне 35-40% от общия брой люде? Смеем се на македонците, които вече са малцинство в собствената си държава, но нима ние не вървим по техните стъпки?

Защо не си признаем? Защо поддържаме фалшивата информация да ни заблуждава. То е очеизбийно, драги!

Иначе ще се преброим. Дали, за да избегнем глоба от феноменалните 160 лева или за да компрометираме процеса – пак няма значение.

И да си кажем: преброяване при частичен локдаун? На какво са надяват организаторите? Нима хората ще отварят широко вратите си за непознати?