Погромът на социологическите агенции - следизборен анализ

Погром или не за социологическите агенции – следизборен анализ

След изборите в неделя се натрупаха сума ти оставки по партийните бюра. Лидерите в коалицията Демократична България бяха първи. Корнелия Нинова пък премисли и първоначално обяви пред журналисти, че няма за какво да подава оставка, но след това пое отговорността за най-слабия в историята на БСП изборен резултат. Там се възпалиха по стара традиция вътрешни дразги.

Чудя се на искащите оставки. Както и на тия дето ги подават. Кого заблуждавате, когато още след няколко седмици ще бъдете преизбрани като председатели на партиите си?

Има ли полза от оставки?

Генерално не. Но в случая при ДБ – определено да. Христо Иванов направи редица грешки. Започваме от издигането на кандидат за президент. Тук прозираше устрема на лидера на партията да я представи като голяма партия, която да се бори за балотаж. А Лозан Панов, който в стремежа си да пледира за надпартийна кандидатура – съвсем се дистанцира от ДБ. В последните дни Панов остро критикува Иванов, с което разколеба избирателите на столичната десница и тя съвсем се фрагментира.

Следваща грешка на лидера на “Да, България” бе да подкрепи категорично, че и да заговори за общо явяване на избори с Продължаваме промяната. Фактически, Иванов каза: отидете и гласувайте за тях или подготви собствените си избиратели за подобна крачка.

Стратегията ДБ да излезе от София също бе непосилна. За целта Христо Иванов символично поведе листата във Велико Търново, за да се конкурира с Делян Пеевски.

И така, ДБ загуби всички битки.

Коалицията редуцира броя абсолютни гласове с феноменалните 50%, които се вляха основно в Продължаваме промяната. Смешното е, че ако избирателната активност бе по-висока, имаше скрита опасност ДБ да не мине бариерата за влизане в НС.

Символичните оставки

Въпреки сътресенията в “десницата” – подозирам, че Христо Иванов ще бъде преизбран от националните събрания на партията. Същото се отнася за зелените (В. Панев) и ДСБ (А. Атанасов), също част от коалицията ДБ.

Каракачанов също предаде “значката” и помоли избирателите за милост. Макар ВМРО да премина прага за получаване на субсидия, лидерът на партията също реши символично да се оттегли, но припомням, че това се случва не за първи път през тази година.

Случаят с Корни Нинова изглежда няма да се развие по този начин, защото тя усети, че въжето е около шията й и предпочете да разбута кошера на изпроводяк. Водачът в БСП не е от съществено значение за партията. След серията от все по-ниски резултати на Парламентарни избори, е неизбежно Нинова да бъде прогонена от председателското място. Ползвам умишлено думата “прогонена”, защото изглежда няма да стане лесно.

По мое мнение тя е типичен егоцентрик и манипулатор. След появяването на финалните числа от изборите тя обяви, че подава оставка и хвърли обвинения към Радев и неговия щаб. Логичните й критики за пренасочване на гласове към ПП бяха основателни донякъде. Първо това си е саботаж, но оттам насетне – ако някой има вина, това са избирателите, които са предпочели да заменят БСП с харвардското дуо. Освен това е малко тъпо да заговориш за вътрешнопартийни неразбирателства по неизбежност. Така, де! Уж Нинова е директна, а отвори кутията на Пандора чак сега. Уж е мълчала, за да не мъти водите преди изборния ден, а го направи в седмицата на балотажа. В цялото й поведение лъха най-вече его. От сега мога да позлобея и да кажа – Чао, Корни, ще ни липсваш!

БеСеПе загуби около 100 хиляди гласа на тези избори.

Резултати от Избори 2021 – 14.11 – Парламентарни избори

Гласовете от Турция

ДПС достигнаха почти максимума си, а той е около 100 хиляди гласа от южната ни съседка. Партията имаше няколко причини да се активизира за тези избори:

1. Това изглежда ще са последните парламентарни избори в следващата година – по-висок резултат=по-голяма субсидия

2. Противоречието между ДПС и Румен Радев се задълбочи и нямаше как да не излъчат свой кандидат да Президент. И той да бъде максимално подкрепен от симпатизантите на партията.

3. Завръщането на Пеевски се извърши под светлините на шоуто Звук и светлина (образно казано), което можеш да наблюдаваш в старата столица няколко пъти годишно.

ГЕРБ-СДС се оказаха най-предвидими

ГЕРБ загуби за втори път Парламентарни избори. Фирата, която даде бе с не повече от процент спрямо лятното преброяване на пилците в Парламента. В числово изражение, коалицията губи около 50 хиляди гласа, но нека да споменем, че избирателната активност бе с 2% по-ниска. Впрочем се получи прекрасно, защото съпоставката между последните две ходения до урните бяха доста сходни като активност и листи.

Избирателна активност на минимума

Никога в новата история на страната и откакто гласуваме демократично, избирателната активност едва прескочи 40% на Парламентарни избори. Чуха се разнопосочни мнения по въпроса. Аз смятам, че който е политически и граждански отговорен – гласува. И не трябва да съжаляваме, че 60% от населението няма мнение или отказва да има такова. В крайна сметка, гражданите избират кой да ги представлява в политическия живот. Тези 60% казват буквално, че се доверяват на избора на останалите 40%. Никакъв ковид не е причина за намаленото желание да се гласува. Машинното гласуване редуцира подаването на невалидни бюлетини и ако те са стигали около 300 хиляди (около 5%), то можем да твърдим, че реалния процент гласуващи е приблизително същият, както при избори с 45-50% с хартиен вот.

Затова не разбирам какво значат статуси от сорта: “Срамна е тази избирателна активност” и прочее.

Продължаваме промяната разгроми всички

Момчетата със съмнителния морал, които изсмукаха цялата периферия, че и част от ядрата на няколо партии – ПП – отмъкнаха цели 673 хиляди гласа. Според анализи, Продължаваме промяната откъсна 80 хиляди от БСП, 50 хиляди от ИБГНИ, близо 180 хиляди от ДБ и над 350 хиляди от ИТН.

И всички изброени останаха на хемодиализа. ИБГНИ отпадна безславно като дори не се приближи до бариерата от 4%. Поради факта, че се явиха на изборите като коалиция – те няма да получават субсидия, нищо че все пак 2.2% от избирателите им гласуваха доверие.

ИТН се оказа донор за гласове преди всичко за ПП, но се също така – част от избирателите им са се върнали към ГЕРБ-СДС. В общо изражение, ИТН се свиха до 240 хиляди гласа, а само 3 месеца по-рано победиха с близо 650 хиляди.

Трябва ли да целим с камъни социолозите?

Новият проект “Продължаваме промяната” отвя всички социологически сводки. Кой е плащал за това фиаско, не знам, но по всичко личи социолозите познаха единствено процентите на ГЕРБ и това, че ИБГНИ няма да влезе в новия парламент. С малки изключения, агенциите не се доближиха до много важни трендове – победата на Продължаваме промяната и безпрецедентния спад при БСП и ДБ.

Социологически проучвания Избори 2 в1
Социологически проучвания Избори 2 в1

При това положение, социолозите са тези, които трябва да подават оставки.

За съжаление, естеството на работата им позволява да разтягат локуми и да се обясняват как в последната минута настроенията са се обърнали. Дали това е така според предложените проценти по горе?

Ако вземем за пример горната таблица и прогнозата на Маркет Линкс ще забележим, че ако отнемем 1,5% от ИБГНИ, 4% от ДБ и 2% от БСП, за да ги изравним с реалните им резултати и ги добавим към Продължаваме промяната, последната ще излезе на първо място. Подобни са сметките и на останалите агенции. Така че теорията им за изненадващо пренасочване на гласове се валидира. Като любител на конспирациите ще спомена първото изявление на Кирил Петков, който си пожела 27-30% и съвсем случайно ги получи.

Агенция Естат почти позна тоталния срив при ДБ, но пък са се отнесли при отчитането на резултата на Има такъв народ, който пък е най-точен при Маркет Линкс.

Имам подозрения, че БСП доплаща за някой друг процент отгоре и както на тези, така и на минали избори вечно бе спрягана за втора. Е, ако при летното раздаване на депутатски кресла получи с 2-3% по-малко, то на 14.11 единствено Маркет Линкс допусна правилно. И все пак поставиха левицата пред ДПС, но пък гласовете от Турция не бяха предвидени от социологията, защото тя се провежда само в страната. И така ДПС получи около 2-3% повече.

Предвид казаното, социологическите агенции не се провалиха напълно. Фактически загубата на гласове на ИТН, БСП, ДБ и ИТНИ в действителност се преляха в резултата на новосформираната ПП. И вероятно този процес се е разгърнал в края на кампанията.

На балотажа за Президент прогнозирам следните проценти:

Радев: 60%

Герджиков: 34%

Не подкрепям никого 6%