Пет сериала от миналото, които са оставили спомени

Пет сериала от миналото, които са оставили спомени

Навремето ползвахме доста сложна терминология, за да опишем сериалите, които се излъчват по кабеларките – сапунка, сапунена опера, драма. Впрочем преди БТВ да встъпи на ТВ пазар през 2000 година, единствен източник на сериали беше Националната телевизия и донякъде Ефир 2. Втората беше доста смотана, тъй като ефирното й излъчване траеше 7-8 часа. Пускат два пъти новини, я някой сериал, я детско… и край на програмата. Но след медийния бум, всичко се промени. БТВ зададе тон за много промени. Дори кабеларките процъфтяха. Сериалите на българския пазар, импорт от отвън, ставаха все повече.

Дивата роза

Това чудо на чудесата е първият сериал, който си спомням. Знам само, че имаше някакъв любовен сценарий. Ако не ме лъже паметта, де. Може и да разказвам друг сериал… но съм бил на четири, най-много пет, когато с прабаба ми гледахме тази невероятна сапунена опера следобед. Помня финала – главната героиня беше разпната на кръст и май се прероди. Помня, стори ми се голяма глупост. Бях доста разочарован от този край. Имаше някакви близнаци в тази сцена.

Дързост и красота

Когато тръгна в България беше страшен бум. Чудно ми е дали са знаели в самото начало, че продуцентите ще се борят да създадат най-дългия сериал в историята? Е, когато премиерно го пуснаха по БНТ през 1999, всички го гледаха (почнали са да го снимат 1987!). Но година-две по-късно блясъкът на сериала се замърси. После през годините съм хвърлял едно око, докато накрая не установих, че само Брук и Ерик-старши са ми познати. Обновили са изцяло каста. Също така са намалили и времетраенето на сериите. Един епизод се равнява на две разтеглени сцени. То и аз мога да правя рекорд за най-много серии с подобни номера. Както и да е. Доколкото знам поредицата вече е с над десет хиляди серии, но ние няма да станем свидетели накрая. БНТ го спря. Само да спомена, че прабаба ми се зарече, че ще изгледа всички серии и тогава ще умре. Е, 15 години по-късно, все още снимат “Дързост и красота”.

Трима братя, три сестри

Тази колумбийска теленовела се оказа успешно попадение за БТВ. Оттам се почнаха успехите на латино сериалите у нас. Нямаше дете, което да пропусне “Трима братя, три сестри”. Макар да не си спомням нищичко от идеята му, помня, че се възмущавах на братските боеве. Не бяха много реалистични, а и има ли такива братя дето се смилат от бой?

Клиника на третия етаж/Спешно отделение

Така, така. Вторият си е класика в жанра. Също един от големите пробиви на БНТ, защото такъв тип сериали – медицински – липсваха в ТВ програмите. Дали са били повлияни от успеха на “Спешно отделение”, но Националната телевизия реализира комедиен сериал – “Клиника на третия етаж”. Малко беше тъпичък, така съм го запомнил, но явно е имал известен успех.

Дунав мост

Това тук го споменавам, защото беше забранен за деца. Освен това го излъчваха в не знам какъв следполунощен час. От цялата работа нищо не съм разбрал, но прочетох, че е бил с много малко серии. Ако не друго, поне шум е вдигнал. Йоана Буковска трябва да е доволна. Оттам и е тръгнала кариерата.

Доктор Куин – Лечителката

О! Преди да започнем да ползваме Доктор Куин за бъзици, тази сапунена одисея бе особено успешна и гледаема.

Забеляза ли колко много сериали, излъчени по БНТ са оставили някакъв спомен. Това доказва доминацията на Националната телевизия преди и около навлизането на частните медии.