Няма революция, нито възраждане

Няма революция, нито възраждане

Човек ще си каже, че иде промяната. Настъпва политически апокалипсис. Протестът на Възраждане се увенча с неуспех, но по този въпрос по-надолу.

Що е то “протест” и защо не работи?

Зайците са излезли да протестират и искат морков. Не се ли научихме, че протестите не работят. Точно обратното. Изливането на обществената енергия на площадите се ползва успешно от управляващите или от тези, срещу които е насочена. Появяват се платени провокатори, които очернят и посланията (които буквално понякога липсват), и гражданите (които трудно намират слогани, които да не звучат неадекватно). Даже се сетих за един плакат от събитието с правописни грешки, дето се разпространява в социалните мрежи! То как да приемеш насериозно написаното!

За протестите съм писал, че са прах в очите на простолюдието и нищо не зависи от тях. Много пъти сме гледали този филм. И срещу Пеевски (БСП си държа властта година) и срещу Борисов (държаха от лятото на 2019 до април 2021). Освен ако не се пролее кръв и на политическата класа не й стане тъжно, протестът няма да произведе нищо, освен политически PR.

Грешните послания и лица

Протестът яхна вълната на недоволстващите антиваксъри срещу зеления сертификат. Макар че Костадин Костадинов не е против ваксините, поради неговата липса на паветата, насъбралото се множество показа точно защо е на площада. Показа и нивото си на разсъждения. Неслучайно казвам “недоволстващите”, щото има такива, на които не им пречи ваксината, нито ваксинираните.

Предимно чухме позициите на представители на ултрасните прослойки сред неваксинираните и крайните десни. Една дама се изказа, че 5G щяло да ни управлява чрез ваксините. Чуха се реплики да нахълтат в Народното събрание. Що за тъпотия? Защо ония зад микрофоните не казаха, че то е празно. Един вид, нахлуването беше варварщина, но и безсмислен акт, защото протестиращите нямаше да срещнат депутатите, от които искат сметка. И кому е нужно?

При събрание на цялото крайно дясно движение у нас, какво би направил един идиот? Ще разбие вратите и както на мегафона се даваха противоречиви послания -уж да е мирно, уж да нахлуват и да правят глупости, представете си докъде може да стигне един глупак! Щото е извън съмнение, че на такива сбирки от хора – не се знае кой какъв е. Достатъчен е един луд, за да подпали тълпата към всякакви нарушения на обществения ред.

Не разбрах дали изказващите се по време на протеста бяха членове или политически лица на партия Възраждане, но ако са били – много жалко. Ако пък са били случайни хора от протеста – вероятно са били подставени лица на управляващите, за да мътят водите и да покажат една гротескна страна на протеста.

Конспирацията с карантинираните политици

Този съвет при Президента, при който всички ключови политици присъстваха и останаха карантинирани, защото са били контактни на Ковид… Ъ-ъ-ъ. Изглежда като политически спектакъл. Радев не е за подценяване и такова театро очаквам от него. За протеста се знаеше и дата. Костадинов беше предупредил. А и да не беше, ПП можеха да научат предварително от общината, в която се подава уведомление за всяко подобно мероприятие.

И тук идва теорията, че филмът с карантината е подготвен, за да изолират Костадинов. Доста логично! От една страна той не може да води протеста качествено, а от друга го следят дали ще спазва ограничителните разпоредби – да е “под домашен арест”, както той нарича карантината си.

Както стана ясно, някакви неадекватни хора оглавиха протеста и говориха за 5G и чипиране, което съвсем го превърна в свърталище на конспиративни теории и абсурди. Дори изцепката да пратим македонец в Космоса бледнее пред тях.

Възраждане си направиха реклама

Въпреки спъването на лидера на Възраждане и липсата на физическото му участие на протеста, все пак партията постигна целите си. Влезе в полезрението на зрителя. Възраждане се възползва от настроенията и съотношението между ваксинирани-неваксинирани, за да получи политически облаги. Истината е, че Костадинов има доста силни доводи срещу зеления сертификат и дори неговите крайно десни убеждения зазвучаха адекватно на фона на безсмислиците от последния месец.

Лайтмотивът, че ПП имат европейска спогодба да държи сертификата, беше ключов момент. Излезе най-накрая, че няма да го махнат не защото е в полза на здравето на гражданите, а защото имаме друг тип изгода (дали обществото или политиците – не се знае).

Като равносметка мога да заключа, че Възраждане постигна целите си. Движението им беше забелязано дори от хора, които не знаеха кои са. Учудва ме, че толкова малко люде се събраха на площада, при положение, че неваксинираните са 70% от населението. Но както казах – това показва, че Възраждане все още е далеч от това да бъде припознавана партия. Не вярвам и да успее да се разшири драматично. Въпреки че електоралната й тежест би могла да набъбне до 10+%, събирайки патриотичния вот. Което не е малко – това би дало по-голяма група от тази на Има такъв народ. И да, партията на Слави вероятно ще даде най-много жертви, защото се намира в политическа схватка. Хем са в управляващата коалиция, хем не са съгласни със зелените сертификати, но си траят.

Хулиганската проява на протеста

Управляващите определиха протеста като “хулигански”. Дали беше такъв? Донякъде! Кой получи изгода от тласването на тълпата към вратите на НС? Дали онази руса жена, дето говори глупости за чипирането, не е платен трол на управляващите?

Всички протести са хулигански.

В тях няма чест, нито морал. И не бива да се очаква такъв. Винаги сред множесвото има агресивни демонстранти, които целят да дискредитират идеите, ако има такива. Ако няма – тогава да злепостави всички събрали се граждани.

ПП твърдят, че е безумие при такава смъртност и заболеваемост да се трупат хора навън. А когато сегашните управляващи протестираха срещу режима Борисов – защо тогава не бяха на същото мнение? Нима тогава не беше пандемична обстановката? Виждате ли колко бързо се забравят някои факти!

Заключение

Правителството няма да подаде оставка. Справи се сравнително добре с първия протест срещу тях. Зеленият сертификат няма да изчезне, защото както стана ясно – се съобразяваме с волята от европейските ни партньори.

Костадин Костадинов ще продължи да обсебва ефира с послания и вероятно ще увеличи електоралния си дял значително. Напомням, че партия Възраждане получи около 4.5% на последните избори. Да отчетем и още нещо: редиците на най-малката парламентарно представена група са доста нехомогенни. Липсва синхрон в действията и думите им. И опозицията използва това. Например: някои от депутатите на Възраждане са ваксинирани, други говорят против ваксините. Костадинов е “за” ваксините и “против” сертификата. Това разминаване е идеалната сламка за създаване на “черен PR” срещу Възраждане.