Няколко забележителни изпълнения от Евровизия

Няколко забележителни изпълнения от Евровизия

Какво се сещам, когато се сещам за песни от Евровизия? Не много изпълнения са се запечатали в съзнанието ми през годините, в които следя песенния конкурс.

Той отдавна не е песенен, макар че всяка печеливша държава винаги е имала парче с фестивално звучене, което въпреки критиките, е запомнящо се. Затова ще изолирам българските представяния (не са някакъв връх на сладоледа), както и първенците. Ще се спра на различни парчета, които са останали в периферията.

Rona Nishliu – Suus

Албания е една от най-досадните държави на Евровизия. Техните певци винаги са гласовити, но в стремежа си да изпъкнат с това, всяка година пращаш прекалено пренавити песни, с дълги тонове, които не винаги звучат добре. Но има една песен, която е есенцията на участията на Албания и не само вокално ще те изуми, но и като цялостна сценография.

Освен че части от песента ми напомнят култовия звук на програмата ICQ, но и певицата, която изглежда далеч по-възрастна (била е на 26), свисти по уникален начин. Когато става дума за Евровизия винаги се сещам за това брилятно изпълнение, което донесе петото място на Албания през 2012.

Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina Mun Pitää

За всичките тези години на сцената са се качвали какви ли не хора, но финладското изпълнение от 2015 умилява. Групата е съставена само от хора със Синдром на Даун. И това е най-късата песен в историята на Евровизия. Под 100 секунди. За съжаление, евровизионните зрители не толерират подобни изпълнители, които ползват физическите си недъзи, за да извлекат ползи, така че песента не се класира на финал.

Euroband – This Is My Life

Исландците преживяват нов подем на конкурса в последните години. Следващата евроденс песен, помня, че много харесвах и едно от свежите предложения във времена, когато държавата търпеше провал след провал. За съжаление завърши под №14. НО! С това изпълнение искам да натъртя, че на конкурса се появяват песни от всякакви жанрове.

Elina Nechayeva – La Forza

През 2018 година, Естония представиха модерна оперна песен. Певицата Elina с вокално майсторство и артистизъм класира страната под №9. Макар че това не е най-доброто постижение на страната, забележителни са ефектите към изпълнението, които ако трябва да сме честни са леко копирани от години по-рано, когато Румъния и Молдова заложиха на подобна виртуална рокля в една и съща година! Даже песента на Румъния беше денс-опера. Можеш да цъкнеш върху линковете, за да ги видиш.

The Common Linnets – Calm After The Storm

Изненадващото за експерти, второто място на Холандия от 2014 година показа, че евровизионната публика обича разнообразието. Песента и заснемането бяха сред най-отличителните през годината и заслужено получиха обичта на публиката.

Elina Born & Stig Rästa – Goodbye To Yesterday

За финал на днешната публикация залагам отново на естонска песен. Този път от 2015 година. Прекрасната песен, изключителното телевизионно заснемане и сълзата на Елина спечелиха престижното седмо място. Явно на естонците им върви на Елини.