Не сте чували тези арабски песни

Не сте чували тези арабски песни

Посвещавам тази публикация на арабската музика. Може и да сте попадали на някои от тях. Все пак ще представя едни от най-големите хитове в арабската лига.

Тунис

Видеото върху песента може да те насочи към тематиката. Песента не е с традиционно етно звучене, дори може да си се стори авангардно да слушаш арабски рап. Balti е един от най-популярните тунизийски рап изпълнители с над 5 милиона последователи, а негов партньор в песента Ya lili е Hamouda.

Мароко

Сочен за един от най-гласовитите мъже-изпълнители от Мароко, Saad Lamjareed успя да скандализира арабския свят. Той е съден и многократно обвиняван за сексуални посегателства срещу жени. Преди години защитниците на правата на жените създадоха движение в социалната платформа Туитър, за да дискредитират Саад. В резултат, изпълнителят стана още по-търсен, а песните му добиха световна слава.

Обединени арабски емирства

Следващата песен е Boshret Kheir от Hussain Al Jassmi. Песента е специално създадена, за да предизвика изборна активност през 2014-2015 година в Египет. Видеото пък става причина да се появят десетки пародии. В България песента също е позната и за нея бе припомнено след като Тото от група Скандау направи своя имитация в предаването “Като две капки вода”.

Египет

Следващата песен е колаборация между египетската суперзвезда Mohamed Ramadan и вече споменатият Saad Lamjareed. Ensay е дългоочакван дует между Египет и Мароко и се превръща в тотален хит само за часове след приемиерното й качване в Ютуб. В стила и на двамата изпълнители, бюджетната видеореализация е със сюжет.

Ирак

Saif Nabeel е сред най-популярните иракски изпълнители. Дебютирал едва през 2011, се превръща в любимец в целия арабски свят. Поради проблеми с правата и националистически послания, част от песните му са свалени от Ютуб-