Кога ще се узакони проституцията?

Кога ще се узакони проституцията?

Знаеш ли, че над 100,000 души у нас проституират? Освен по магистралите, труженичките на любовта работят в публични домове, масажни студиа, в барове и дискотеки, както и правят частни визити.

Защо е нужно легализиране на проституцията?

Най-тривиалният отговор е свързан с “осветляването” на този бизнес. Без легализация, заработените пари потъват в “сивата икономика”. Следователно не постъпват средства от данъци и осигуровки в хазната.

Ако един зает в компаньонските услуги печели средно по 100 лева на ден, това са приходи от приблизително 10 млн. на ден. Изчислявайки годишно – сумата достига до 3,5 млр. лева. И това са песимистични сметки имайки предвид, че среднодневната надница е възможно да надхвърля 100лв.

По-добър контрол

Знам, че много хора се обявяват против легализирането на проституцията от морална гледна точка. Намирам този казус за проява на псевдо морал. Защо? Защото и да се правим, че няма деморализация; че тези хора не съществуват, това хич не ги направи невидими. Те са на улицата, в Интернет, практически навсякъде. Достъпът до подобни услуги е изключително лесен.

Когато говорим за узаконяване, секторът ще трябва да се пренесе на установени места, на които да практикува. Това може да бъдат обособени кабинки на магистралата или публични домове, към които да се прилагат множество изисквания.

По-голяма сигурност

Когато се изсветли проституцията, консуматорите и предлагащите услуги ще имат по-голяма сигурност. Изхождайки от здравния аспект на въпроса: жриците на любовта ще бъдат задължени да предоставят актуални изследвания, че са клинично здрави. От това ще имат полза клиентите.

Край на сводничеството

Ограничавайки дейността до определени места, органите на реда ще могат да проверяват за нередности по-често. Всеки бизнес трябва да има седалище, от което да се управлява.

Сводниците ще трасформират дейността си – под формата на охранители и ще получават легално заплата. Логично е местата, на които се извършват сексуални услуги да има непрекъсната охрана, чиято заплата да се определя по българското законодателство.

За да контролират дейността

Всеки приход ще бъде отчитан и облаган със съответните данъци и осигуровки. Благодарение на това отдадените на професията ще имат здравни и пенсионни права.

Когато дейността се следи и контролира от държавата, ще може да се поставят и редица правила, които да не позволяват на деморализацията на обществото. Странно ли звучи? Когато има законови лостове всяко неморално поведение може да бъде и наказвано. В настоящата ситуация няма никаква възможност за “осъждане” на морални казуси.

Проституиращите се прибират в районните управления за 24 часа и след това се освобождават.

По-високи данъци?

Дали трябва да се предвидят по-високи данъци за хората, работещи в сектора? Според мен – не! Ако се добавят допълнителни налози ще изпаднем в обстоятелството – да се крият приходи.

Защо държавата не желае да легализира проституцията?

  1. Ако се легализира проституцията е възможно да се установи нулев контрол и всяко публично място да се превърне в бардак. Това е особено валидно за България. Знаем си как ги правим законите и как ги спазваме (и контролираме).
  2. Увеличение на трафика на хора. Защо? Защото по този начин могат да бъдат принудени жени да извършват сексуални услуги, въпреки тяхното нежелание. Когато обаче те работят с договор, доказването на подобни казуси е практически невъзможно. Погледнато от друг ъгъл, трафикът на хора и сега не е за подценяване.
  3. Разрастване на секс-индустрията до невиждани размери. Когато е позволена тази дейност, много колебаещи биха се впуснали/опитали. Да, финансово ще процъфтим, но и морално ще изгубим. И все пак, изборът е на всеки от нас. Ако намираме за единствена възможност да извършваме сексуални услуги, защо да бъде забранено?
  4. Легализацията може да доведе до нов “сив” канал. Казано по друг начин – онези които не желаят да плащат данъци понастоящем ще направят всичко възможно да ги избегнат. А това ще доведе до нова “сива икономика” и допълнителни канали за трафик на хора и сводничество.
  5. Детската проституция. Макар да е логично да се намали, оказва се, не е чак толкова просто. Според различни хипотези, които по-скоро са недоказани, експлоатацията на деца се увеличава при легализиране на сексуалните услуги.
  6. Трудно за дефиниране е разликата между сексуална услуга и насилие. Къде точно е границата? Счита се, че много жени е възможно да бъдат използвани и насилени, тъй като в стаята, в която се случват сексуалните игри няма охрана.
  7. Няма гаранция за здравето на клиентите, нито за това на проституиращите. Заразяване с полово предавана болест може да се случи по време на всеки акт, но медицински изследвания не се правят след всяко сношение. Освен това би било скъпо. Колко бързо се развива дадена полово предавана болест? На всичкото отгоре клиентите не са посрещани от “медицински одит”. Не се знае дали разнасят болести и дали предпазват партньора по време на акт, спазвайки всички добри норми.
  8. Лесно е да станеш “лека” жена. Когато имаш възможност да изкараш лесни пари, защо да мислиш за друго развитие? Правилно! Приема се, че много проституиращи правят избор без да опитват различна професионална реализация.

Въпреки всички рискове, смятам че при силен контрол и концепция, легализирането на проституцията ще бъде от полза.