Как да познаем токсичната връзка?

Как да познаем токсичната връзка?

Токсичността не е запазена марка само за интимните връзки и може да се създаде и между приятели, колеги и при всички обстоятелства, при които присъстват двама или повече души.

Какво е токсична връзка?

Отношения, при които поне един от двамата партньори във връзката прилага психологичен натиск към половинката, се считат за токсични. Потискането на партньора води до емоционално страдание, а понякога и до опасна зависимост.

Кой е склонен към изграждане на токсични отношения?

Всички хора, които проявяват немарливост към себе, увеличават “шансовете” си да попаднат в токсична връзка. На практика дори богати и успешни в кариерата си личности влизат в центрофугата на емоционалните престъпници.

Основата на отношенията между жертва-насилник, като въобще не се ограничаваме само до физическо посегателство, се заражда далеч в миналото. Двама души се събират съвсем по логични причини, просто обяснени в модерната психология.

Приказката за половините е вярна.

Двете страни на едни бизнес/сексуални/приятелски отношения преди всичко търсят “запълване” на липсващото в техния (вътрешен) свят. Например, ако на даден човек му е липсвало родителско тяло, той подсъзнателно търси заместители и на по-голяма възраст.

Интелектът не е гарант за успешна връзка. Понякога успешни хора се превръщат в пълни неудачници във връзките, които изграждат.

Силно отдадените на половинката си страдат много повече и изпадат в немилост заради това. Насилникът се възползва от добрината или манипулира добре жертвата. Отстрани изглежда като детска игра, но когато си вътре в центрофугата – не осъзнаваш. Разумът не е достатъчен, за да се изтръгнеш от токсичния захват.

Характерното за токсичните хора е, че създават имагинерен свят за половинката си. Понякога дават много от себе си, за да продължават да задушават. Притежават дълбока обремененост, примесена със страх от изоставяне или крайна необходимост да доминират.

Токсичността винаги се развива прогресивно.

В такива отношения страда не само жертвата, но и насилникът. Емоционалната агресия е симптом за изчерпване.

Когато усетиш влиянието на партньора си като твърде натоварващо, изцеждащо силите ти, е късно. Вече взаимно се тровите и час по-скоро трябва да се откъснете един от друг.

Жалкото е, че ако един от партньорите опита да се измъкне от центрофугата, често излиза (ако въобще успее) с психически и физически травми. Токсичната връзка създава усещане за задължение, за невъзможна раздяла.

Токсичните връзки много приличат на бърнаута.