За модерните зависимости

За модерните зависимости

Животът може да те подмами. При това ~ толкова фино и незабележимо. Изкушенията. Непрекъснато говорим за наркотиците като първи източник на поквара, а не си даваме сметка, че всеки от нас е зависим от нещичко. Не подценяваме ли, генерално, вредните навици?

Животът се грижи твърде добре за нашите “малки” страсти. И да ги избягваме, изкушенията все ще са ни пред очите, готови да ни провокират.

Каква е твоята зависимост?

Не вярвам да си толкова чист и непокварен! Всеки стиска здраво навици, от които не може или по-скоро не иска да се отърве.

Кои са модерните навици?

Прекаляваш ли с някое от следните или имаш собствен списък с непрепоръчителни навици?

  • Цигари
  • Алкохол
  • Залагания
  • Енергийни напитки
  • Гризане на нокти/кожички
  • Парите
  • Сексуалните пориви
  • Наркотици
  • Лекарства
  • Игри

Доста идеалистично, ако смяташ, че това са всички възможни “наркотични” дейности, на които можеш да се отдадеш.

Знаеш ли, че покрай пандемията паническите разстройства са се увеличили? Миенето на ръцете се е превърнало в ритуал. Не изглежда като особен проблем, нали? Погледни си ръцете след време, когато се напукат или повърхностният слой на кожата се компрометира.

Навиците, които не ги считаме за зависимост

Ако попиташ някой почитател на алкохолните напитки дали счита себе си за зависим, ще получиш я уклончив въпрос, я презрение. Въпреки че СЗО определя за алкохолно зависим всеки, който консумира 50 грама спиртна напитка на ден.

Но скромният списък с обсебващи дейности може да се разгърне безкрайно.

Зависими сме още от вещи.

В това число включвам телефона, компютъра.

Хранителните разстройства

Прекалявате ли с храната? Наистина ли сте толкова гладни или туширате стреса? Често ли посягате към някое лакомство, дори когато знаете, че само преди малко сте се нахранили?

Хранителните разстройства, които са широки като обхват и симптоматика, може да променят съществено живота ти.

Последствията

Тях ще ги разделя на инстантни и отложени. Първите дават отражение на нормалното ти съществуване в кратък срок. Например, наркотичните вещества имат почти моментално действие върху тялото. Към отложените: спиртните напитки могат да увредят черния ти дроб след продължителна консумация.

Нужно ли е нещо да ни увреди, за да го класифицираме като “вреден навик”, към зависимост, от която трябва да се освободим?

Оставям на теб, читателю, да помислиш върху този въпрос!

https://www.facebook.com/nedkoinedkov/posts/153103853189934