Защо БСП продължава да губи избиратели?

Защо БСП продължава да губи избиратели?

Упадъкът на левицата е неизбежен, но не защото нещо генерално са объркали. БСП говори за едни и същи социални пакети; разпределяне на държавни средства и одържавяване на образованието от както се помня, но въпреки това тенденцията е да губи избиратели.

След като подкрепиха Радев

Партията с председател Корнелия Нинова отчиташе завидни резултати до избирането на Румен Радев за Президент на републиката. Това бе една от малкото изборни победи на левицата над ГЕРБ за 10 години. Защо тогава БСП попадна в тази ситуация през 2021? Защо от 940 хиляди гласа през 2013 година се сви до незавидните 365 хиляди през 2021?

Левицата трябва да се пренастрои

Струва ми се БСП се променя трудно. Язък за демократичните процеси и процедури, когато ръководното бюро не съумява да анализира правилно реалностите през 2021. Преди известно време слушах техен представител, който мъдро обяви, че БСП била наказана от гласоподавателите, защото била разцепена отвътре и по-важното – била приемана като статукво.

Нито едно от двете не е причина за погрома на социалистическата партия.

БСП разчиташе на противопоставяне с ГЕРБ

Социалистите ползваха добре проверената тактика – да се противопоставят с най-голямата дясно-центристка партия. Но през 2021 нито ГЕРБ е толкова могъща, колкото преди 2017 година, нито има ясно определен десен партиен фаворит.

Макар ГЕРБ да продължава да води класацията на избори, БСП не може да разчита само на това. Появиха се нови алтернативни партии в ляво. И по-точно формации, които подкрепят социалните политики, но са Франкенщайни. Например – Продължаваме промяната се заяви като биполярна партия – демек вършее на двата фронта. Има и такива, които не са способни да се самоопределят, макар да им се ще да клонят в дясно – Демократична България и ИТН са типичен пример. Може би единствената типично лява партия е ИБГНИ, въпреки че донякъде, в много тези, са и крайно десни.

Както се разбира, вече строго профилираните партии в политическия спектър са рядкост, а когато се придържат към конкретна идеологическа посока – изостават.

Стратегията антиГЕРБ продължава да работи, но за други

Но на този клон са всички партии. На изборите на 11 юли се видя, че ИТН успя да яхне същата вълна. Разбира се, подкрепена най-вече от медиите, които спомогнаха да избутат БСП встрани. Ако помните на 4 април ИТН би с малко БСП.

Ако допреди година и половина само БСП бяха тоталната и най-голямата алтернатива на Борисов, то днес за хората на Нинова не е достатъчно да бъдат против ГЕРБ, защото същата заявка правят и останалите на този фронт.

Смятам, че БСП няма накъде повече да се свива, но и няма да помръдне особено, докато не излезе от идейната криза, в която се намира. Колко бързо ще се адаптира? Въобще ще проумее ли ситуацията, в която е изпаднала?