Заимствах ли от турския сериал “Доктор Чудо”?

Заимствах ли от турския сериал “Доктор Чудо”?

Нова порция въпроси/отговори следват в настоящата публикация. Задай въпрос към мен, като използваш този линк.

Ето какви бяха питанките през изминалата седмица и как отговорих на тях.

Кога човек трябва да се откаже?

Когато чувства, че е стигнал предела на възможностите си. Когато прави нещата с усилие. Знам, че много от нас се главоблъскат. Не могат да се спрат сами. Ако си от този тип, потърси мнението на човек, който няма полза да те “гали с перце”. Обикновено, аз се доверявам на странични наблюдатели. Избягвам да питам близките, защото те са склонни да ме надценяват и не са обективни, защото съм им скъп.

Можеш ли да готвиш?

Е, хубава работа! Разбира се, че МОГА. Друг е въпросът, че мога да те изпратя в гастрото. Изкусен готвач на думи съм, но ужасен кулинар.

Впрочем, правил съм доста опити за приготвяне на храна, привидно, успешни при това. Ама, като опитам творението си… чист буламач. Хем безвкусно, хем в огромни количества.

И като спазвам стриктно рецепти, пак не се получава добре. Иначе, стават за ядене. Има си хас, като са безвкусни. Човек ще си помисли, че е загубил вкус и мирис. Макар, че веднъж бях приготвил картофена яхния, която по-скоро имаше вкус на зеленчуков сач.

Какво мислиш за вегетарианците?

Мисля, че ако човек се отказва по “етични” причини от разнообразно хранене, не е на правилен път. Особено ако не е достатъчно навътре с материята – правилно хранене. Правилното хранене, е правилно, когато е съобразено индивидуално. Тоест, вегетарианството може да навреди на здравето ти, ако не намериш правилните заместители на месните продукти. За съжаление, познавам хора, които ходиха по болници с най-разнообразни оплаквания (дерматологични, отслабена имунна система, липса на витамини и други), заради рязка смяна на хранителния си режим.

В света има милиони вегетарианци/вегани, но производството на месни продукти не е намаляло. Консумацията също. Следователно, твоята саможертва би била безсмислена. Няма да се спре убийството на животни, дори няма да се намали.

С лишенията си не спасяваш животните.

Всъщност, до голяма степен, месоядството позволява поддържането на много видове животни. Тоест, човекът се храни с тях, но и ги размножава.

Иначе, ако вегетарианството е въпрос на медицински причини, напълно разбирам.

Не забравяй, това си е моето мнение по въпроса. Не си длъжен да мислиш като мен, нито да се съгласяш.

Заимства ли от турския сериал “Доктор Чудо”, когато пишеше романа “Папка “Аутизъм”?

За сериала научих едва през лятото на 2020. Той е по мотивите на американската сага “Doctor Who”. Разбрах и за двата сериала през 2020.

Дори започнах да следя “Доктор Чудо”. В него има съществени разлики с моя роман. Например, мъжът с аутизъм има и Синдром на Савант, което го прави доста по-умен. В книгата ми, Филип, момченцето с аутизъм, няма свръх умения, освен това да краде изкусно.

Ако ти е интересно как се появи идеята за романа “Папка “Аутизъм”, можеш да хвърлиш едно око тук.

Романът “Папка “Аутизъм” започнах да пиша през лятото на 2017, а година по-късно на ход беше редакцията. Турският сериал се излъчва от есента на 2019. Следователно, няма как да съм взел нищичко от него, нито пък те от мен 😉