Всмукателната мощ на Продължаваме промяната е впечатляваща

Всмукателната мощ на Продължаваме промяната е впечатляваща

ПП (Продължаваме промяната) на Кирил Петков и Асен Василев е като пиявица, която изсмуква силичките на всички партии сред антиГЕРБ фронта.

Медиен чадър за Продължаваме промяната

Това не е ново. Медиите дадоха летящ старт на партията на Слави Трифонов, като критиката (ако имаше такава) се блокираше от спешни PR акции на големите новинарски агенции. На изборите на 11 юли ИТН спечели от мълчанието по време и преди кампанията.

Ситуацията на Кирил Петков и Асен Василев е малко по-различна.

Екс-министрите на служебния кабинет са в доста усложнена ситуация. От една страна, започвайки политически проект в последния момент е плюс, но от друга – е риск. Когато нещата се случват от днес за утре – медиите, а и избирателите нямат време да питат и да се съмняват.

По подобие на ИБГНИ, гласуващите започнаха да си припомнят коя е Манолова едва около 11 юли.

Освен това можем ясно да отбележим, че журналистите дават своето мълчание при появата на всеки нов, който носи безценните криле на общественото одобрение.

Така четвъртата власт не пророни дума за отсъствията на Трифонов в НС; не попита нищичко за кандидатите в листите им…

Това се случва и с новосформираната формация Продължаваме промяната. Медийното затъмнение ще даде паритет на дуото, но дали ще бъде достатъчно?

Продължаваме промяната е като паразит, не просто пиявица

Не само всмукателната мощ на новосформираното обединение е впечатляващо. Те успяха да “конфискуват” вече съществуващи партии, за да се прикрепят към тях. Разбира се, какво против да имат, все пак паразитът е модерен, с висок личен рейтинг и може да подпомогне всяка увехтяла партия.

Смутителен избор за паразитно тяло направиха Кирил Петков и Асен Василев – те се прикрепиха към партия Волт, която е “собственост” на Настимир Ананиев, който започна политическата си кариера от партията на Меглена Кунева. Много кадри на Кунева се разпределиха къде ли не – Тома Биков е в ГЕРБ, Минеков в служебния кабинет, дори партията й бе “обладана” от хората на Мая Манолова и се явяват на избори с регистрацията на партия Движение България на гражданите.

Какви точно са обвързаностите и как екс-министрите попаднаха точно на Волт?

Продължаваме промяна с непочтеност

Продължаваме промяната говори за почтеност. Колко пък да е почтено да встъпиш в длъжност като министър, когато не си изряден. Не съм против хора с двойно гражданство да заемат политически постове, но тук става дума за нарушение на текущия закон и нищо не може да отмени “неморалната практика” във възникналата ситуация. И да, чета големи глупости на привърженици на ПП, които твърдят, че не било важно кога Канада ще отговори и формално ще освободи Петков от званието “гражданин на Канада“. Глупости на търкалета.

Значи, подписваме една молба за развод, даваме я в съда за разглеждане и вече можем да се женим? Така ли? Или за да се придържаме към политическия привкус на този сюжет – подаваме документи за участие в изборите и с това се считаме за кандидат-депутати. Да, ама институциите правят проверки, които могат да отхвърлят документите като невалидни, недостатъчни или непълни.

Кирил Петков е бил министър, нарушавайки закона над 3 месеца.

Василев и Петков не са чистите нови лица, за които ни се представят.

Ако бяха толкова морални – кое наложи на Василев да регистрира офшорни фирми; защо подписа споразумение с друга компания, която го е съдила за плагиатство? Оправданията им в медиите (които звучат неправдиво) доказват, че не са им чисти работите.

Това противоречие е достатъчно видимо и ще бъде в основата да НЕ се превърнат в новия месия на политическата сцена.

Несъмнено ПП краде гласове

От протестните партии. Стратегията да се позиционират и в ляво, и в дясно ще е печеливша (щели да правят леви политики с десни мерки). Също така, да обявят, че са склонни на разговори дори с ГЕРБ би могло да се хареса на малка част от избирателите на Бойко Борисов. Все пак да не пропускаме факта, че гласоподавателят има къса памет. Кирил Петков бе от остриетата на Радевия служебен кабинет – беше деен в изчегъртането на бившите управляващи, но към днешна дата – това изглежда като минало-заминало.

Не вярвам да дръпнат съществен брой гласове от ГЕРБ, но допускам подобна хипотеза като възможна.

Тук прозира и друг вариант – подозирам, че с тази крачка – отстъпват гласове на ИБГНИ, защото харварските министри са носители на духа на изчегъртането. Защо някой да гласува за ИБГНИ, ако ПП ще се саморазправя с ГЕРБ?

Продължаваме промяната вече замени ИТН в борбата за първото място.

Медиите бързо се пренастроиха, за да ни убедят в това. Но не само ИТН, които вероятно нямат кой знае колко твърда маса избиратели, ще попаднат под жилото на ПП. Демократична България също е под риск. Все пак двамата министри бяха подкрепени от Христо Иванов – така че избирателите на столичните “умни и красиви” вече са ги приели радушно и са ги припознали като алтернатива. При това алтернатива, която има най-големи шансове да победи ГЕРБ. Напомням, че същото се случи на 11 юли. Повечето избиратели имаха резерви срещу хората на Трифонов, но гласуваха за тях, като най-вероятния претендент за първото място, за да им дадат шанс.

Въпросът е – дали ще сме свидетели на ново разцепление на въпросните гласове? И дали е реалистично – избирателите да дадат картбланш на нов политически играч толкова скоро?

При всички обстоятелства, ясно е, че ПП ще е втора, но доколко ще се приближи до резултата на ГЕРБ? Ще прояде ли ИБГНИ, ще превърне ли ИТН в мини партия и доколко “десните столични избиратели” ще се окажат разколебани.

Дали ПП ще повтори резултата на ИТН от 4 април или този от 11 юли, защото се оформя такъв сценарий.